Téren túli kalandozások

Miután hazaértünk az európai felfedező körutunkról, cseppet sem éreztem azt, hogy ez után a lapos nihil következik. Sőt, azt látom, hogy egy élet is kevés, hogy mindent kipróbáljak és felfedezzek, azok közül, amiket szeretnék. Ezért egyik fő célom, hogy LEGALÁBB 100 évet éljek EGÉSZSÉGBEN. Több éve általános érdeklődési köröm fő motívuma a hosszú élet titkának keresése. A titok már a kezemben van – úgy érzem – a cél pedig ezután a kivitelezés. Azt sokan tudjátok rólam, hogy 2011 január 1 óta paleolit táplálkozást folytatok (kisebb-nagyobb kilengéssel), most azonban új fordulatot vettek az ez irányú kutatásaim. Részben  mert a tavalyi tapasztalataim miatt már csak azt merem biztonsággal fogyasztani, amit magam termesztek, részben pedig mert elém került a “böjt” fogalma, több hónapja újra táplálkozástani szakcikkeket olvasok és előadásokat nézek. Idén január óta heti egy vízböjtöt tartok, aminek abszolút csak jó hatásait figyeltem meg magamon. De minden vágyam volt egy hosszabb böjtöt is tartani  húsvét környékén. A böjtöt nem sikerült végigvinnem, négy nap után beláttam, hogy ez most csak egy próba, nem készültem fel a következményekre. Dr. Jason Fung és társai ugyanis azt állították, hogy az átmeneti energiaszint esés után visszatér az életerő, így én arra számoltam, hogy továbbra is élem az életem, csak kaja nélkül. Igen ám, csak egy dologgal nem számoltam, amivel bizonyára Mr. Fung nemigen találkozik a mai világban, mégpedig az én 19-es BMI indexem. Loren Lockman – akinek hasonló BMI-je lehet, ráadásul több ezer embert böjtöltetett már – rávilágított, hogy a sovány embereknek bizony visszaesik az anyagcseréje, és bizony-bizony fáradtnak érzik majd magukat. Fáradtnak. Hát hja. Pontosan olyan érzés volt, mint amikor az ötödik gyerekemmel voltam a kilencedik hónapban. Az idei nagyböjtöm tehát felkészületlenség miatt nem jött össze, de ami késik, nem múlik.

Voltak azonban pozitív hozadékai ennek a négy napnak is. Először is, mivelhogy nemigen tudtam felkelni, az agyam viszont élesebb volt, mint valaha, hát olvastam, tájékozódtam és meditáltam. A családom egyébként nagyon segítőkész és támogató volt, mint minden hülyeségem kivitelezésénél. Tényleg nem kellett csináljak semmit. Valóban igaz az, hogy a böjt kiélesíti az elmét, nem hiába volt az, hogy Phytagorasz például addig nem fogadott senkit tanítványául, amíg az nem csinált egy 40 napos vízböjtöt. Régen ez alap gyógymód volt, ami olcsó volt és hatékonyabb, mint ma bármi. Benjamin Franklin is azt mondta, ha beteg vagy “Rest and fast” (Pihenj és böjtölj). Hippokratesznek is az egyik fő fegyvere ez volt. Arnold Ehret német orvost – aki Amerika-szerte népszerűsítette a saját magán tapasztalt bizonyítékok miatt – állítólag a nyílt utcán ölték meg. No igen, és akkor elérkeztünk ahhoz, hogy miért is nem hallunk mostanság erről, miért tanítják az iskolában azt, hogy egy hét után meghalsz étel nélkül… Érdekek. Kinek érdeke az, hogy kevesebb ételt vásárolj, kinek érdeke az, hogy kevesebbszer járj orvoshoz és kevesebb gyógyszert fogyassz? Nagyon érdekes, hogy a magyar nyelvű internetes irodalom még a ketózis helyes fogalmát sem ismeri… Végül is – megvallom, ezért döntöttem úgy, hogy várható sárdobálás ide vagy oda, írnom kell erről.

Kezdjük az elején. Utolsó elfogyasztott táplálék után a szervezeted él abból, amit emészt. Amikor ez elfogy, jön az első éhségérzet hullám, ha ekkor nem kap enni, a máj felszabadítja a rövid távra elraktározott “élelmet” a glikogént és abból csinál energiát a test számára. Ez nálam két napig tartott. Majd van egy rövid szakasz, amikor fehérjét bont és végül rááll a teljes ketózisra vagyis a zsírégetésre. A leghatékonyabb fogyókúra, ha nem eszel. Olcsó, időtakarékos és nagyon-nagyon egészséges. Miért? Mert beindul az autofágia, a sejtes önemésztés, amikor a diszfunkcionális, elhalt, “leromlott” fehérjéket bontja le és dolgozza be újra a szervezet. Ugye mindenki látja, hogy alkalmanként ilyen böjtöt tartva igen nehezen indulhatna el  egy-egy rákos folyamat. Na de a lényeg, hogy miért ez a legjobb  fogyókúra? Amikor valaki lefogy – tegyük fel étrendi változtatásokkal (mint én), akkor marad rajta egy csomó lógó bőr és szövet, mert a test nem kap lehetőséget a felhasználásukra. Ha viszont az ember közben EGYÁLTALÁN nem eszik, akkor a test ezeket a szöveteket is felhasználja, így nem lesz szükség plasztikai műtétre. Tiszta nem? Rengeteg csodálatos gyógyulástörténetvan a tarsolyomban, de nem szeretném ezzel tölteni a sorokat. Inkább visszamennék az alapokhoz. Dr. Ron Rosedale-nek van egy fantasztikus előadása a neten, amiben levezeti, hogy miért is gyógyítja meg magát a test – evolúciós nézőpontból – amikor nem kap enni.

A cél a szaporodás. Evolúciósan értem. Egy idő után ez megspékelődött azzal, hogy a környezeti feltételekhez kellett alkalmazkodjon az adott populáció, mert ugye ha szaporodik, aztán meg kihal, mert nincs mit ennie, akkor nem haladt előre. Így ezután az egyedek szervezetének választani kell, mibe fekteti az energiát a két legenergiaigényesebb dolog közül: szaporodik vagy javít és majd ha a szervezet alkalmazkodott, utána szaporodik.  A döntést pedig nagyon egyszerűen hozza meg a test. Ha van élelem, akkor szaporodik, ha nincs élelem, akkor alkalmazkodik vagyis javítja a rendszert, optimalizálja a működést, tökéletesíti a berendezést. Nyilván, mert a legalapvetőbb evolúciós motor a szaporodás előtt a TÚLÉLÉS. Ezért van az, hogy teljes táplálékmegvonás esetén az egész test újba lesz téve. Ennek minimum idejét 21 napra becsülik a szakértők. Magyarul egy 40 napos böjt után valóban újjászületik az ember. Nemhiába tette ezt Jézus is… bár a zabálni szerető ismerőseim tagadják, hogy Jézus böjtölt volna, de nem vitatkozok 😀 A rengeteg pozitív példán keresztül látom – amit akár egy böjtös FB csoportba nap mint nap nyomon lehet követni, hogy valóban csodákat művel. Nyilván nem hiába épülnek világszerte szanatóriumok, ahol a cél az böjt orvosi felügyelet mellett. 4000 dollár egy etap. Khm. 4000 dollárért éheztetnek 😀 😀 😀 Az oroszoknál még állami pénzen működnek ilyen kórházak, de már a németek is jelentős summát akasztanak le az “éhezni vágyókról”. Itt lehet megnézni az erről készült dokumentumfilmet. 

Amiket szinte minden esetben meggyógyít: asztmatikus problémák, légzőszervi megbetegedések, magas vérnyomás, allergia, II típusú diabétesz. Az oroszok konkrétan ezeket kezelik vele. De ugyanakkor az Alzheimer betegség megelőzésében is hatalmas szerepe van, segít az ízületi- és porcproblémák megoldásában, bőrproblémák, emésztés… Tudtátok, hogy mindenféle állaton és baktériumon végzett kísérletek igazolják, hogy a fele életükben böjtöltetett élőlények 30-60%-kal tovább élnek, mint nem böjtöltetett társaik? Nagy szakértője ennek Valter Longo olasz származású, amerikában élő doki, aki a hosszú életet kutatja. Az egyik fő kutatási területe a rákos betegek kemoterápiás kezelés előtti böjtöltetése. Volt olyan egérbanda amelyik a kemoba egytől egyig beledöglött, míg az előtte böjtöltetett egerek egytől-egyig túlélték ugyanazt a dózist. Magyarázat erre a saját sejtek böjt alatti megerősödése, míg a rákos sejteket nem ápolja a test egy böjt során, így azok gyorsan elpusztultak a kezelés hatására. Ugyanakkor a  test sejtjeit a korábbi javító mechanizmus hatására nem annyira viseli meg a vegyszer.

Van még egy nagyon barátságos hatása a szakaszos böjtölésnek (pl. 8 órába sűríted az étkezéseidet és 16 órán keresztül teljesen megvonod magadtól az ételt, vagy akár a heti 1-2 teljes vízböjt), mert ugyanis ilyenkor nemcsak hogy elindul az autofágia, hanem az alacsony inzulin szintnek köszönhetően megnő a növekedési hormon szintje (ötszörösére) a szervezetben (természetes módon és nem bevitt formában – ez fontos!) így aztán az izmosodás sokkal gyorsabb, mint normál esetben. Nagyon sok atléta és testépítő is használja ezt a módszert és én magam is azt tapasztaltam, hogy bitang nagy muszklijaim nőttek attól a reggeli karerősítő rituálémtól, amitől korábban semmi fejlődést nem éreztem.

Na tehát meggyőződtem, hogy nem sok veszélye van a böjnek, viszont annál több előnye, amik miatt kár lenne kihagynom a további – hosszú 😉 – életemből. A következő pont ahová eljutottam, és aminek az eldöntésén fél évet ültem, az a vega vagy paleo vagy keto. Ugyanis amíg a böjt nagyszerűségében egyetértenek a szakértők, addig a hogyan továbban már annyira nem. Dr. Jason Fung az egyik legnagyobb szaktekintély a témában, a ketózist javasolja, Loran Lockman, aki szintén saját gyógyulásából indult, és most egy szanatóriuma van Costa Ricán, ő a nyers gyümölcs diéta híve (itt ellenérvem Steve Jobs halála), Dr. Alan Goldhamer a mindenféle zsiradék és só mentes vegán étkezést preferálja, Dr. Jack Kruse  amerikai idegsebész a magas fehérjetartalmű ketogén étrendet népszerűsíti, Szendi Gábor a paleo magyarországi atyja pedig elhatárolódik mind a ketogéntől, mind a vegetarianizustól. Na most legyen okos az ember. Mind esküszik, hogy az a jó, amit ő mond. Itt jön a szintetizálás, mérlegelés, még több olvasás és meditáció. Ezt hozta el nekem a négy napos böjt. A negyedik nap végére oda jutottam, hogy leginkább Dr. Ron Rosedale-nek lehet igaza, azaz mindenkinek egy kicsit. Tény az, hogy a hús volt eddig  a szívem csücske, a biztos pontja az életemnek, DE! De nem tudom előállítani és a bolti hús ellen több kifogásom is. van. 1. Nem szeretnék hozzájárulni az állatok azonféle tartásához, 2. tavaly egy csomószor lett gyomorrontásunk a “frissen” vásárolt hústól, 3. a bolti húsnak nincs íze,  4.teli van vegyszerrel, mert a tápláléklánc csúcsán vannak, és minden méreg végül bennük állapodik meg. 5. Nincs és nem is lesz fagyasztónk 6. és talán tényleg nem is olyan egészséges 35 év felett húst fogyasztani.  Marad ez a pár tyúk meg csirke. Ezért váltam nyitottá a vegetarianizmusra, és végül meggyőződtem, hogy ha nem is szigorúan, de az állati fehérjét bizony érdemes visszaszorítani a táplálkozásomban még akkor is, ha semmiféle környezeti tényezőt nem veszek figyelembe, pusztán a saját egészségemet. Ha túl sok fehérjét visz be az ember, a szervezet soha nem kap esélyt az autofágiára, tehát megnő a rákkockázat még akkor is, ha egyébként alacsony szénhidrát tartalmú diétát folytat. Ez talán a legfőbb érv. A fehérje egyébként szintúgy stimulálja az inzulintermelést is, ami először meglepő volt számomra, de egy saját kísérlettel igazoltam, hogy valóban így lehet.

Summa summarum alacsony szénhidrát, magas zsír, alacsony fehérje… vegán? Csak az ami itt terem? Lehetséges? Ez maradt a következő okosodó-etapomig az irányelv. Nyilván a gyerekeimet semmilyen körülmények között nem böjtöltetem, és nem kísérletezek rajtuk  – ez csak a magyarországi sötét agyú besúgók kedvéért tisztázom.

A saját termelésű élelmiszerünk fantasztikusan fejlődik, a komposzt egy csoda, az öregek bölcsességében meg már nem hiszek… semmilyen téren.

A tarsolyomban van még a továbbiakban a hosszúélet témakörben a hidegfürdő,  légzés lassítása, a  napfény és a mezítlábazás és természetesen a jelen pillanat megragadása, a hála és az ítélkezésmentes nyitott szív. Ezeken dolgozok, szóval kalandjaim egy helyben ülve is vannak 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük