Sajt és joghurt

Nálunk a legnagyobb költség az étel. A létszám miatt. Éppen ezért ha hatékony költségcsökkentést szeretnénk, akkor állatot, veteményest tartunk és megpróbálunk minden “készételt” magunk előállítani az alapanyagokból.

Ilyen módon a tejtermékeink zömét is igyekszünk mi készíteni. Tehenet ugyan nem tartunk, de a szomszéd igen, így napi szinten friss, tőgymeleg tejhez jutunk, amit aztán különbözőképpen használunk fel, jobbára joghurtot és friss sajtot készítünk. Harmadára csökken a joghurt költsége, és még az íze is sokkal finomabb, mint a boltinak, arról nem beszélve, hogy az utaztatással semmiféle ökológiai lábnyom nem terheli. A tehénkék az év felében a környékbeli gyógynövényben gazdag legelőkön legelnek, a másik felében pedig a hasonló minőségű kaszálókról begyűjtött szénát eszik.

Joghurtot nem kevesebb, mint 5 liter tejből készítünk, ez – népes családunknak – két reggelire elegendő.Kikísérleteztem, és egyetlen doboz 150 grammos élőflórás joghurt elegendő ehhez a mennyiséghez.  (Eleinte két dobozzal használtam, de bőven elég egy is) Egyébként ha rendszeresen készíti az ember, akkor érdemes oltónak kiszedni az előző adagból egy pohárkával, és azt felhasználni a következőnél, de azt figyeltem meg, hogy ez nem megy a végtelenségig. 1-1,5 hét elteltével érdemes új joghurtot vásárolni az oltáshoz, mert különben savanyú lesz az elkészült joghurtunk.

Joghurt készítése: Lassan felforralom a tejet, majd 40-50 fok közé lehűtöm. Ekkor belekeverem az oltásra szánt joghurtot és 4-5 órán keresztül lefedve folyamatosan meleg helyen tartom (fűtőtesten pont jó.) Ezután egy éjszakát hidegben tartom, és kész is a finom zsíros, egészséges élőflórás joghurt.

Sajtot régóta készítek, mert régebben voltak fejős kecskéink és azoknak a tejéből is sajtot csináltam. Eladásra nem jutott, mert már akkor elfogyasztottuk az összeset, pedig még akkor hol voltak a fiúk?! A készítésére nekem az vált be, hogy 28-32 fok közé hevítem a tejet, belekeverem az oltót, lefedem és hagyom 40 percig szobahőmérsékleten alvadni. Kézzel széttöröm rizsszem méretűre (ekkor lehet fokhagymát, zöldfűszert belekeverni), pelenkába öntöm, jól megnyomkodom és hagyom lecsepegni. Pár óra múlva besózom (van aki sós lébe áztatja, nekem az nem jött be) és szintén szobahőmérsékleten hagyom hogy beszívja a sót és kiengedje magából a maradék savót. Ezután már csak azon ügyködök, hogy ne fogyjon el azelőtt mielőtt hivatalosan asztalra kerülne. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük