Hogyan vennék házat vidéken?

Én magam kertvárosban nőttem fel, de laktam panelben, és Szeged belvárosi polgári lakásban is mire eljutottunk végre oda, hogy megvesszük az első tanyánkat.  Kicsit meredek volt. Országszerte megnéztünk szerintem 50-nél kicsit több ingatlant mire kikötöttünk a bordányi tanyánál. Ma már -10 év tanyasi élet után –  kicsit változtak a szempontjaim a helykeresésnél. Újra aktuális, hisz újra otthont keresünk. Gondoltam megosztom Veletek is a szempontjaimat és az ügymenetet.
Az egyik alap, hogy hitel kizárt. Szerencsére ezt már akkor is így gondoltuk. Inkább legyen rozzantabb, minthogy többszörösét fizessem ki az évek során. Nálunk önellátásra törekvőknél a pénz az, amivel csínyján kell bánni, a munkát nem sajnálom ☺
Amikor körvonalazódik, milyen összeg áll rendelkezésre, akkor indul a hirdetésböngészés. Nem szabad felülni még az interneten található fényképes hirdetéseknek sem, mert jártam már úgy, hogy kb. 10 évvel azelőtti állapotokat mutatott a fotó. Itt nincs bizalom, minden vagyonod a tét. Egy másik posztban leírom, hogyan védem ki a sumákolók által okozott plusz köröket.
Döntsd el, mit szeretnél! Ha munka mellett csak egy veteményesre futja és néha kiülni szeretnél a tornácra, akkor a belterület a te helyed, vagy egy zártkerti ingatlan. VIszont ha az önellátás felé törekszel, akkor tanyára van szükséged. A faluban nem biztos, hogy elnézik a kecskéd térnyerését vagy a disznód smukkját és terület sincs elég az álmaid megvalósítására. Ezek után a szempontok:
• Tájékozódj a településről, amelyhez tartozik az ingatlan! A gazdag, puccos, jól menő, városhoz közeli falvakban nem fogják jó szemmel nézni a törekvéseidet! Viszont a kis zsákfalvakban, ahol szegényebb színvonalon élnek, hálásan fogadják az új betelepülőket és sokkal nyitottabban álnak hozzájuk.
• Fontos a szomszédság!!! Mi ezzel nagyon megszívtuk. Szinte csak albérlők laktak a környéken, akik jöttek-mentek, nem számított nekik semmi maradandó és a céljaik között sem szerepelt semmi, ami tanyához köthető. Azért voltak ott, mert olcsó volt. Ha én még egyszer tanyát veszek, az elsők között látogatom végig a szomszédokat. Egy tanyán a szomszéd a minden. ( A faluban is fontos! )
• Fontos a tömegközlekedés elérhetősége. Bordányba  600 méterre volt a buszmegálló, itt viszont még tömegközlekedés sincs. Egy falu, ahonnan 6 km-re van a legközelebbi kövesút, egy méregdrága boltja van és nincs mivel bemenj a városba, ha lerobban az autód vagy a férjed elviszi, vagy csak úgy… ( és egy nő 6 milláért akar itt adni egy üres telket ? )
• Ezután jön a ház. Az én szempontjaim:
1. Vályog legyen ( vagy gerenda)
2. Statikailag ne legyen hibája, pl. ne süllyedjen.
3. Tetőszerkezet állapota jó legyen ( a tetőfelújítás a legdrágább mulatság, amit ráadásul egyben kell kifizetni.
4. Ne vizesedjen, ne legyenek salétromos foltok a falon. ( nálunk egy helyen volt egy kádázás eredményeképp ilyen folt, bármit csináltunk utána, az levetette magáról a meszet, pedig plusz sarat is ráhúztunk).
5. Nekem szempont, hogy ne legyen betonozva.
6. Ne legyen felújítva. Ez fontos! A felújításnál általában valamit nagyon el akarnak sumákolni, ráadásul mivel valószínűleg nem maguk számára újították fel, nem is minőségi.
7. Fontos, hogy meglásd benne a készet, ami minden igényedet kielégíti. Ne alkudj meg! Nálunk ilyen volt a belmagasság. Alacsony plafont nem tudtam volna hosszútávon elviselni. Ma már fontos az is, hogy kialakítható legyen egy közösségi tér a konyha-ebédlő vonalon. Akkor, két pici gyerekkel, ez még nem jutott eszembe.
8. És akkor itt jönnek a csip-csup dolgok. Higyjétek el, jó az, ha nincs még kialakítva fürdő. Na nem nomád életre bíztatok senkit, hanem azok a megoldások amik szóba jöhettek egy előző lakónál, nem biztos, hogy nálad is beleférnek ( pl. Ház elé beásott vaskályha mint konyhai szennyvíztároló )
9. Jó ha van ól. Az első pár évben úgyis a ház igényre szabásával  meg a kert betörésével leszel el, de azért jól jön már akkor is a házi tyúktojás. ☺

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.