Felszabadultan lehet csak

A minap olvastam a fészen egy fiúról, aki hetedikes létére már versenyre tud kelni bármilyen profi fotóssal. Kicsit leültem és elagyalgattam ezen. Vajon mi az, ami miatt ő képes volt ilyen szintre fejlődni és más szakmabeli felnőttek ennek a közelébe se érnek.

Szendi Gábor Szárnyakat adni című könyvében (is) felsorol egy rakat kutatási eredményt és bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az agy ugyanúgy képes fejlődni, változni, tanulni 60 évesen is, mint 20 évesen. Akkor??? Miért alakult ki az a tévhit, hogy a tanulás csak a gyerekeknél hatékony és a felnőttek már “öregek” hozzá?

A válaszért magamat és a gyerekeimet hasonlítottam össze. Tanulni én is tudok. Sokszor egész hatékonynak érzem magam. Sokkal hatékonyabbnak, mint mondjuk gimis koromban. Azonban nem mindig van ez így. Amikor hivatalos levél érkezik valami szervtől, amikor valamilyen határidő szorongat, vagy egyszerűen csak rám ijeszt valaki, akkor leblokkol az agyam.

Napi szinten használom az ANKI nevű szótanuló programot, ami tájékoztatást ad a gyorsaságomról, a teljesítményemről napokra lebontva. Teljesen egyértelműen ki szokott rajzolódni, ha valami bajom van. Aha. Akkor nem lehet, hogy a felnőttek létért való küzdelme, az a sok félelem amit közvetít nekik a sajtó, a felelősség, amivel felruházzák őket ( most már még a spirituális tanítók is ), a munkahelyen való szorongatás, esetleg a párkapcsolati zűrök, egyszóval a stressz, mind-mind blokkolják az agyuk fogékonyságát és tanulási képességét? A gyerekeknek viszont – ideális esetben – nem kell aggódniuk a számlák miatt, kaja miatt, nincs nagy teher a vállukon, a szüleik szeretete feltétlen, ezért képesek hatalmasnak tűnő teljesítményekre…?

Tavasszal voltam André Stern magyarországi előadásán, amin arról beszélt, hogy a lelkesedés az agy tápoldata. Ez sem mond ellent az elméletemnek. Szorongva nem lehet ugyanis lelkesedni. André is egy élő példája annak, hogy a tanulás nem korhoz kötött ( és véletlen sem iskolához).

fun-863394_1280

Az én gyerekeim se csinálnak semmi hasznos dolgot, ha mondjuk félnek valamitől, vagy valami nem oké a környezetükben. Szépen lassan jöttem rá arra, hogy egyetlen módon tudom rávenni őket arra, hogy ésszerűen töltsék az idejüket: ha kiszűröm a negatív ingereket, békés, vidám légkört biztosítok számukra, mert akkor tényleg szárnyra kelnek és elképesztő magasságokat járnak be rövid időn belül. Ám ha veszekedés van,  szorongatás van, nem alszanak eleget, nincsen elég idejük magukkal lenni, akkor pótcselekvésekbe menekülnek.

Hogyan indulunk hát neki az új tanévnek? Vidáman, gondokhoz máshogy állva, tervekkel és célokkal felfegyverkezve… Mindenkinek hasonlókat kívánok!

 

 

 

2 Comments on “Felszabadultan lehet csak”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.