Kapálni mindenki szeret

Amióta a szabad tanulás útjára léptünk, sokkal többet agyalok, és sokkal tudatosabban gondokozok a gyerekeimmel való viszonyról. Keresem a helyem az életükben. Próbálgatom, hogy mit és mennyire avatkozzak be a dolgaikba. Ez az egész igazából számomra egy nagy lecke és nem is számukra.

Rájöttem például arra, hogy nem forgószinpad szerűen kell osztani a feladatokat, mert Hajna például rávehetetlen bizonyos házimunkákra. De ha azt mondom neki,”cseréljük ki a cserepet a budin, hogy ne ázzon be, és csinálj új wc-papír tartót”, akkor szó nélkül pattan és inkább mosolyog a szeme, mintsem bosszankodna. Enéh frászt kapna ilyen megbízástól. Ő inkább az öccseivel szeret foglalkozni. Réka főzni és takarítani szeret (mosogatni NEM ☺).

Ha eszerint osztjuk szét a feladatokat, akkor aznap nincs veszekedés, mindenki elégedett és vidám.

Aztán a másik a közösségi szellem fontossága. Mondhatni, hogy anélkül nem működik. Amíg otthon laktunk, próbálkoztunk olyannal, hogy mindenkinek saját parcella, és azon lehet kertészkedni. Többszörösen befulladt. Aztán próbálkoztunk olyannal, hogy együtt csináljuk, vagyis a nagy egészből kapott mindenki részfeladatomat. Ki fóliaöntözést, ki napi 20 perc gyomlálást, de ez is meghalt. Kötelező utált, elmismásolt dolog lett belőle. Végül rájöttem, hogy a varázsszó az együtt és a felelősségvállalás. Az idén nem voltak elvárások, csak közöltük a gyerekekkel, hogy minden nap 7-8- ig krumplibogarat szedünk (mi ketten az apjukkal), minden másnap kimegyünk a mezőre kapálni két órát és minden első nap meg a bennvalóban kapálunk egy órát. Magam sem gondoltam, hogy ilyen sikeres lesz a dolog, de úgy tűnik, igénylik ezeket az alkalmakat és jönnek és csinálják és ami hihetetlen, várják, hogy mikor megyünk már. A legmeglepőbb a három és fél éves Regő volt, aki legutóbb már a krumpli között elvegyülve távolabb húzódva mindenkitől egy kerek órán át szedte a bogarat… a mezőn meg kapált!

Volt még otthon egy ismerősöm, akinél bámultam azt, hogy három gyereke (ebből kettő kamasz) önszántukból mennek reggel 6-kor a káposztaföldre és semmi jutalom vagy szankció nincs kilátásba hekyezve ezzel kapcsolatban. Nagyon sokat figyeltem ezt a családot, és azt hiszem, mostanra jöttem rá a titok nyitjára. A gyerekek ugyanazt csinálják, ugyanakkora felelősség van a vállukon, mint a felnőtteknek. Nincs rangsor, nincs hierarchia, egy cél van, amiért mindenki ugyanolyan feltételekkel küzd. Nálunk otthon gyerekkoromban mi, gyerekek kaptuk a rabszolga munkát,  a monoton, senkinek nem tetsző tevékenységet, míg a felnőttek az alkotótevékenységben merültek el. Mondok pár példát: szőlő metszése. Apám metszett, mi meg hordtuk ki a venyigét a 300 méterrel odébb lévő rakásra. Aztán anyám zserbót sütött, minket bezárt a kazánházba diót törni, és addig nem jöhettünk ki, amíg nem volt meg a 25dkg. Vagy amikor a meszelésben nem engedtek részt venni, de a szétfröcsögött meszet egyedül kellett feltakarítanom. Rengeteg ilyen történet van a tarsolyomban ezért én nagyon sokáig azt hittem, ez a normális. Normális, hogy a gyereket nem engedjük oda a komoly vagy felelősségteljes dologhoz ( mert azt fárasztó felügyelni), hanem leszereljük valami alja munkával, mert hát azt is meg kell csinálni valakinek. Így én is utáltam otthon ” segíteni”. De amikor valaki meglátta bennem azt, hogy képes vagyok rá, megbízott bennem, az szárnyakat adott és tényleg bármire képes voltam.

Most tehát egyenlő partnerekként kezelem a gyerkeket. Többnyire együtt végezzük az alja munkát is meg az alkotást is, mindenkinek szabad mindent és így azt látom szárnyalunk.

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük