Új ruhák, új kihívások

Elhatároztam, hogy  megtanulok rendesen varrni. Köszönöm Alma Meternek, hogy önbizalmat adott ehhez, és elhitette velem, hogy nem kell ehhez OKJ-s képzés.Lányaim szoktak még kapni ruhákat ismerősöktől, rokonoktól, de egyre távolodik az ízlésük a trenditől (szóval kezd kialakulni, hogy már van olyan cucc, amit nem vesznek fel, mert “csúnya”). Mit is tehet mást egy anyuka, aki “nem ér rá” a Plázában turkálni valami használható darabot? Odanyom a kislányai kezébe egy-egy könyvtári Burdát, aztán hajrá. “De lehetőleg minél kevesebb pötty legyen a darabok mellett, drágáim!” (Azaz a legegyszerűbben megvarrhatót válasszátok!)
Így is lett.

Nagyon beindultam, azóta varrtam még egy olyat, mint az alsó képen van, a nagylánynak is, és mint az lenni szokott, a kicsi is jelezte igényeit. Annyiban azért különböznek egymástól a blúzok, hogy más-más anyagból vannak. Fő az egyéniség! Az elsőt még minden fázisnál le kellett bontanom. Az utolsó már viszonylag simán ment. Most új vizekre evezek! A rendelés: flanel hálóing, az a tipikus ódivatú… Tipródok nagyon…
A másik kihívás, amibe hosszú évek vágyódása után belevágtam az a kozmetikumkészítés. Ezen a héten gyártottam egy házi dezodort, egy házi fogkrémet és ÉLETEM ELSŐ SZAPPANJÁT!!! A dezodor és a fogkrém jól szuperál, örülök nekik, már csak az ár-minőség arányt szeretném optimalizálni a további kísérleteimmel. A szappan kipróbálása még várat magára, de majd arról is beszámolok… Máris a fejemben van a következő szappanterv. Úgy tűnik – a netes böngészéseim eredményeképpen meg kell állapítsam – ez mindenkinél így működi: egyik szappan jön a másik után. Én azért remélem, hogy a család által elfogyasztandó mennyiség keretei között maradok a gyártással 🙂

13 Comments on “Új ruhák, új kihívások”

 1. Nekem mostanában nem sikerülnek a szappanok..:( Ha van valami jó recepted örömmel venném 🙂

  A kisruha és a blúz nagyon szuperek lettek!!

 2. Az jutott még eszembe, van egy Arany szabásmintáknak nevezett katalógus, amiben szintén szabásminták vannak, mint a Burdában. Az eleje azonban egy tankönyv, amiben részletes leírással és képekkel az összes technikai fogás benne van, úgy mint zsebkialakítások, ujjbevarrások, gallérkialakítás…. Abból tudnál még fejlődni szerintem.

 3. Én ezt csináltam meg: http://okokucko.hu/hazi_fogkrem
  Annyi, hogy nem szabad telitölteni a tubust, mert a szódabikarbóna miatt az első 1-2 napban még nő a térfogata. Ez a mennyiség két Ökokuckóban kapható fogkrémes tubusra elég. Tehát ha csak egyet akarsz, akkor a fele mennyiséggel kell dolgozni. Én nem tettem bele se illóolajat (csak teafát) se xilitet. Nálunk mindenkinek bejött.

 4. Én ebből csináltam:
  -320 gr sertészsír
  -160 gr kókuszzsír
  -200 gr olívaolaj
  -96 gr lúg
  -250 gr ioncserélt víz

  Hogy milyen lesz, az a jövő zenéje. Első próbálkozásra nem voltak különösebb igényeim.

 5. Gira, kalapom megemelem elötted, mint mar annyiszor 🙂
  Engem erdekelne a hazi dezodor receptje…mi a velemenyed a sima szodabikarbona hasznalatarol ilyen celra?

 6. Szerintem abszolút jó a szódabikarbóna. Az én dezodorom fő összetevője is ez. Gyakorlatilag ez a hatóanyaga. A többi csak amolyan úri huncutság 🙂
  15 gramm kakaóvaj;
  30 gramm szódabikarbóna,
  10 gramm kukoricakeményítő (nedvszívó)
  3-5 csepp teafaolaj
  3-4 csepp levendula illóolaj
  50-60 csepp mandula olaj (hogy kenhetőbb legyen)
  A kakaóvajat megolvasztom és összekeverem a többi hozzávalóval, majd dezodoros tubusba vagy egyszerűen egy hengerbe öntöm, pár órára hűtőbe teszem és kész is.

 7. ha minden csak ennyire jól megy, mint a varrás, akkor aggodalomra semmi okod!!! Nagyon szépek és biztos vagyok benne, hogy minden elkészült darabbal mindannyian fejlődünk is kissé. ( Magam táncosszoknyákat varrtam utóbb lányaimnak, aztán most egy-két apró részletet szeretnék innen-onnan ellesni, hogy megkönnyítsem munkámat, ha egyáltalán elő is veszem még a gépet 🙂 )
  Üdvözöllek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.