Márciusi gyógynövények az Alföldön

 Máris lehet kezdeni a legelést és a gyűjtést!

Illatos ibolya

Az illatos ibolya légúti megbetegedések esetén kiváló. Ezzel gyógyították például a szamárköhögést.

Nagy csalán

A nagy csalán egy általános csodaszer. Nem véletlenül én magam telepítettem be anno az udvarunkra. Szerencsére jól bírja és szépen elszaporodott. Használom a gazdaságban, ahol trágyalevet készítek belőle. Valóban kiváló immunerősítőnek bizonyult nemcsak a növényeknél, hanem a kicsi baromfik (főleg a kacsák!), ha ezt kapnak, akkor nincs az a kórság, ami megtámadná őket. (Ellenkező esetben sokszor pusztultak.) A csirkéknek is keverek a darájába porított verziót. Az ember számára fontos szerves vasforrás (egyesek azt állítják, hogy minden nőnek csalánteát kellene innia a nehéz napok alatt és akkor nem lenne vashiányuk) Ugyanakkor vízhajtó, tehát méregtelenítő hatása van. Ilyenkor tavasszal  ez a fő teaalapanyagom.

Ragadós galaj

A ragadós galajt tavaly ismertem meg egy gyógynövény ismereti tanfolyamon. Ez az az idegesítő növény, ami úgy működik, mint egy tépőzár, és folyton a nadrágom száráról kell levakargatnom. A legjelentősebb gyógyhatásának a pajzsmirigy betegségek gyógyítását tartják. A tanfolyamon egy orvos beszélt arról, hogy van olyan páciense, aki pusztán azzal, hogy megiszik minden nap egy ragadós galaj teát, teljese megszüntette a pajzsmirigy okozta panaszait! (Túltengésben és alulműködésben is hatásos. Gyakorlatilag normalizálja valami módon. ) Ezen kívül idegcsillapító, vérnyomáscsökkentő és remekül gyógyítja a kamaszkori pattanásokat, akár már 2 hetes kúra után látványos.

Zamatos turbolya

A zamatos turbolyát fantasztikus ánizs illatának köszönhetően az ember tényleg önkéntelenül is legeli. A franciák kimondottan TERMESZTIK! Ilyenkor tavasszal én is lépten-nyomon belefőzöm mindenbe (főzeléket is lehet belőle készíteni), de nyersen salátának is esszük. Drogja vese-, hólyag- és emésztőszervekre van jó hatással, tehát a tavaszi tisztítókúra fontos eleme.

Piros árvacsalán

A piros árvacsalán virágja ehető, kiváló mézelő. Mi a teáját is isszuk, de a tyúkhúros, turbolyás salátába is teszünk belőle 🙂

Tyúkhúr

A tyúkhúrt azért érdemes enni. mert rengeteg hasznos tápanyag van benne. Pl. jelentős az E vitamin tartalma. Teája kőoldó (epe, vese), a vér koleszterin szintjét csökkenti. Tehát a “zsíros” dolgokkal kapcsolatban ajánlom. Amit viszont érdemes megjegyezni, hogy szoptatós anyáknak nem javallt, mivel csökkenti a tejelválasztást!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük