Újra itt

Vizsgálódással, formálódással telt ez a tél. Megnéztünk más nézőpontokat, más küzdelmeket más életfilozófiákat. Hogy a gyakorlati életünkre ez milyen hatással lesz, azt a jövő dönti el. Erős az elhatározásom, hogy részletesebb legyek, mint eddig bármikor a számonkérhetőségért is.
Első lépésként elhatároztam, hogy havonta csinálok egy video körképet a konyhakertről. Ennek egyik célja, hogy a fényképek ügyes beállításaival ne tudjam elfedni a valós viszonyokat, a szégyenletes hanyagságaimat. Még sohasem volt szép, gazmentes konyhakertem, előre bocsátom, most sem lesz. De igyekszem, hogy a gaz kisebb legyen, mint a haszonnövény 🙂
Íme a februári körkép:

A tél folyamán a patkányinvázió nem csökkent, így mostanra a közel passzív szemlélőből átváltottunk aktív ellenséggé. A mostani fegyverünk a gipsszel kevert gabona. Eszik mint a cukrot, még a gipszet külön fel is nyalják, de a létszámon nem érzek jelentős változást. Ami mellettünk van, hogy a patkány döbbenetes módon reagál a stresszre. A férjem egyszer az élvefogóban talált két példányt betette a fürdőbe, hogy meg ne fázzanak (további tervei voltak velük 🙂 ), de a nap végére egyszerűen a stresszbe beledöglöttek. A gipszes gabona mellett a másik, amit minden nap megteszünk, hogy a tyúkok ételét nem hagyjuk éjszakára bent, illetve kapával felkapáljuk a föld felszín közeli járataikat. A kutyánk nemigen hagyja őket megmozdulni azokon a helyeken, ahová  hozzáfér, de ez úgy tűnik, nem elég. Van, hogy egyszerre 8-at láttunk este, sötétedés után. A kisnyulakat mind elpusztítják, így nem nagyon eszünk már nyúlhúst, és miattuk nem lesz  az idén kacsánk sem. Azokat még nagyobb korukban is kivégzik 🙁

Mi történt még? Felnőttek az első saját költésű csirkéim, tojnak és máris gyűjtöm a tojást az ifjabb generáció keltetéséhez. A húsuk mennyei eledel… a hús színe olyan, mint a vadhús.
A libáim száma egy figyelmetlenség miatt erősen megcsappant. 7 libát fojtott le a véletlen éjjelre kint maradt komondor. Maradtak 5-en. Remélem, hogy van köztük gúnár!

Gyűjtjük az anyagot az aquaponiához. Már vannak IBC tartályok, és úgy tűnik hordókat is sikerül szerezni. Az üvegek a hét végén érkeznek. Innentől kezdve idő kérdése, hogy  megépüljön. Mivel nem elsősorban rajtam múlik, nem tudom, mikor valósul meg.

Elkészült az ecet. Mennyei lett.

Ötlet: hogyan lehet a kínai vacak hintaágy leszakadt ponyváját pótolni. Kényelmes lett 🙂

Készül a fóliasátor helye

Büszkeségeim

A vad kos szeretetre éhes 🙂

Kiszáradt és feltöltődött öntözőgödör

Kísérlet: lenolajas impregnálás. Majd beszámolok az eredményről.

Lámpabúrát szeretnék. Próbálkozok.

2 Comments on “Újra itt”

  1. Ket cicusom jo egereszo, patkanyfogo. A szomszedbol rendszerint athordja. Szivesen felajanlok a szuletendo utodok kozul e celra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.