Házip(r)a(k)tika

A nagylányom nagyon fülfájós volt egy időben. Mint utóbb kiderült, ezt nála a tejérzékenység okozta. (Három hónap tejmegvonás rendbe tette). No a lényeg, hogy akkor ezt még nem tudtam, amikor éjszakánként szívfájdítóan sírdogált a fülfájása okán. Volt, hogy nappal is csak hüppögött. Az orvos nem tudott mást javasolni, mint hogy fújja rendesen az orrát… vagy szívjam a porszívós orrszívóval. Volt, hogy napokig ez se segített, úgyhogy elkezdtem kétségbeesetten keresni egyéb megoldásokat.
Találtam egy magánklinikát, ahol orrjárat átmosást csinálnak… horror áron Budapesten, napi szinten. Persze ez nálunk kizárt volt. Így aztán utánajártam a technikának, beleástam magam a témába és megszületett a házi módszer. Amikor minden részlet összeállt a fejemben, elmentem a háziorvoshoz, és előadtam neki azt ötletem. Nem találta elvetendőnek, úgyhogy kipróbáltam. A lényeg az, hogy sós vagy zsályás vizet melegítek testhőmérsékletűre, azt felszippantom egy fecskendőbe, amit az egyik kezemben tartok. A másikban a porszívós orrszívó csöve. A gyerek a lábam között fekszik, a feje felém. Elindítom a porszívót és míg az egyik orrlyukán szívom a trutyit, a másikon szép lassan engedem le a sós/zsályás levet. Átjön az orrszívós oldalra egy csomó – egyébként mozdíthatatlan – lunyával. Olyannyira hatásos volt, hogy az akkor két éves kicsi lányom magától jelezte, hogy ő is szeretné, ha el volt dugulva az orra. Ez biztosíték volt számomra, hogy fájdalmas nem lehet ez az eljárás, ha ő maga kéri.
Emellett készítettem egy sapit, amibe varrtan sópárnácskákat. Télen a radiátoron voltak, így cserélgetve napközben is tudott tenni-venni fülmelegedés közben:

4 Comments on “Házip(r)a(k)tika”

  1. Akárhányszor jövök ide hozzátok, csak ámulok és bámulok… most különösen. Számomra olyan hihetetlen, hogy mi mindenre vagy képes! Eszméletlen, gratulálok!

  2. Szia Gira,

    képzeld, mikor Zalán a kórházban volt (még a félrenyelésekor), folyt az orra.
    A nővérkék orrsziporszizták, de úgy, hogy hanyatt fektettük, és ők fiziológiás sóoldatot fecskendeztek be az orrába, aztán szívták. Kérdeztem: ez mire jó?
    Erre ők: otthon nem így szoktam orrrsziporszizni?! – mert állítólag csak így van értelme, langyos folyadékkal átmosni, aztán szívni kifelé!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük