Jövőre másképp

Lehet, ezzel a címmel sorozatot is indíthatnék… Megint tanultam egy csomó mindent, hogy mit kellett volna másképp. Azt hiszem, ezt főleg magamnak írom, mert ahány ház, annyi szokás.
Úgy a nyár végéig ilyenkor gyötrődök, hogy “a fenébe, másképp kellett volna” aztán az ősz meghozza a lelki békémet és az elszánást, hogy ezután már úgyis jobban fogom csinálni.
– Na szóval. Ha lenne fotó, akkor illusztrálnám, hogy paradicsomot miért nem teszek többé fóliába. Mindezidáig a  hét év alatt mindig szabadföldi paradicsomaink voltak. A gyér, perzselő homokon jó ha megnőttek a térdemig, mielőtt végleg az enyészeté lettek. Persze láttam én már nagygazdaságokban égig érő paradicsomot, de sejtettem mögötte valami számomra megengedhetetlen furfangot. No az idén nem is csak a koraiság dominált a döntésemben, hogy a paradicsomot fólia alatt neveljem, hanem az is, hogy azt reméltem, ott kevésbé kapja el a fertőzéseket, és jót tesz neki a páratatalom. Huh, hát jót tett. Még csak június közepe van, de a növények miután elérték a “plafont” elkezdtek ide-oda tekeregni a sátor tetején. Úgy néznek ki, mint ahogyan Toldi Miklós kinézhetett egy vályogház alacsony szemöldökfás ajtajában.
– A borsó közt nem hagyom ott a tyúkhúrt talajtakarónak, nem vált be.
– A mák közé nem vetek petrezselymet – nem is értem, ki volt az a hülye jószándékú ember, aki ezt javasolta. Aki látott már mákot a maga pompájában, az érti miről beszélek… mellette a petrezselyem csak aljnövényzet.
– A káposztát – ha egyáltalán még foglalkozok káposztafélékkel – később vetem a fóliába, mert így túl korán érte el a palántaméretet, akkor még nem lehetett kiültetni, de mire az időjárás megfelelő lett volna, addigra a káposzták olyan nagyok és fejlettek voltak, hogy jelentős veszteséggel vészelték csak át a kiültetést (mégúgy is, hogy előtte vödörbe áztattam őket). Amit meg éppen ezért a fóliában hagytam, annak nagyrésze meg egész egyszerűen szétrohadt a belső fentről csepegő párától. (Jó tudom, jobban kellett volna szellőztetni.)
– Görögdinnyével is ez a helyzet, túl korán vetettem, ráadásul a komposzthalom tetejére. Óóóóóriási hiba volt. Pedig hogy örvendtem, hogy mindenkiénél előbb kikelt!!! Ja, csak annak jó meleg kellett volna a szabadföldbe való kiültetéshez. Mire eljött a jóidő, a 10 dinnyepalántám “folyt” le a komposzthalomról. Kettőt megpróbáltam kiültetni, de meghaltak. Így most van egy fóliám, aminek máris a felét totálisan beterítette a Sugar Baby. Ezek után csak remélni merem, hogy az idén azért eszünk saját görögdinnyét.
 Folyt köv,
Még mielőtt valaki azt hinné e írás alapján, hogy csupa kudarc ez az év, azok kedvéért és a magam örömére a következő poszt címe: Jövőre ugyanígy. 

2 Comments on “Jövőre másképp”

  1. Nagy kár, hogy vannak kudarcok, de az nagyon jó, hogy ezeket is dokumentáljátok és megosztjátok velünk. Drukkolok, hogy legyen saját dinnyétek!

  2. Köszönjük! Gondoltam, ne mindenki a nulla tudással kezdje, ha kiköltözik. Több szem többet lát. Remélem, majd ti is megosztjátok a tapasztalataitokat 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.