Lekvár

Amikor kicsi gyerek voltam, akkor kiütéses voltam a szamócától. Aztán ahogy cseperedtem, ez elmúlt, és ezzel együtt a gyümölcs neve is megváltozott. Folyton kijavítgattak, hogy nem szamóca, hanem eper. Nagy nehezen végre megszoktam és ráállt a szám. Jó is volt ez így vagy 20 évig, aztán most az eper megint szamóca. Ki érti ezt!?
No de akárhogyan is nevezzük, finom lekvárt lehet belőle készíteni. Itt is vita támadhatna, hogy a lekvár nem dzsem-e inkább, de tekintsünk el a nyelvtörő idegen szavaktól, és nevezzük lekvárnak, ami gyümölcsből készül és nem befőtt. 🙂
Amikor először álltam neki lekvárt főzni, akkor úgy csináltam, ahogy otthon tanították. Megmostam a gyümölcsöt, feltettem főni, és addig főztem, amíg a lé nagy része elpárolgott. Cukrot csak ez után tettem bele, mert azt állították, ha cukorral együtt főzöm, hamarabb odaég. Igen ám, de amikor megdobtam a szinte kész rotyogó gyümölcsöt az előírt mennyiségű cukorral, akkor hirtelen megint túl híg lett, így megint főztem egy pár órát. Az eredmény? Nos, a gyümölcsre egyáltalán nem hasonlító – sem illatában sem színében – karamellizált trutymót kaptam. Elfogyott így is, ezzel nem volt gond, de nem annyira voltam elégedett.
Aztán az évek folyamán kifejlesztettem a saját lekvárfőzési módszeremet.
A megmosott gyümölcsöt félbe, negyedekbe vágom (lehetőleg este), és cukrot szórok rá. Nem sokat, legutóbb egy nagy 7 literes fazékban púposra pakolt szamócára fél kg-t tettem. Így hagyom éjjelre, amikoris a cukor hatására levet ereszt. Ezt a levet reggel leöntöm róla (és ezzel együtt a cukor zömét is), a maradék darabosát pedig felteszem főni. Ilyenkor már nem sokáig kell rotyogtatni, mert nem lesz nagyon híg, és mivel nem sokáig rotyogtatom, ezért megmaradnak az íz és illatanyagok, arról nem is beszélve, hogy cukrot is alig tartalmaz, és a színe is az eredeti marad.
A cukros levet pedig dúsítottam egy kis citromsavval, felforraltam, és az is üvegekbe töltve várja, hogy szörpként elfogyasszuk egy forró, nyári napon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.