Mosás, mosogatás

Mosószódát használok. A mosáshoz mosószappant reszelek mellé. DE hiányérzetem van. Mindig eljátszok a gondolattal, mi lesz ha “bezár a bazár”, mi lesz, ha nem lesz többé pénzem, vagy ha még durvább válság lesz… vagy mittudomén. Szóval mindig arra törekszem, hogy ne függjön a családom semmi politikai körülménytől. Szóval akkor mi lesz?
Szemeztem én korábban egy hosszas internetes cikkel a hamulúgról, de az olyan távoli, olyan megfoghatatlan… belekerült a “majdegyszer” kalapba. Többnyire ebből a kalapból csak valami megmagyarázhatatlan isteni sugallat hatására kerülnek újra elő a dolgok. Így történt ezzel is.
A szomszédom egy erdélyi származású fiatal anyuka. Gyerekeink együtt járnak az oviba, sikerült hát szorosabbra fűzni a kapcsolatot. Ő szokott olykor számomra meghökkentő dolgokat elejteni, ami számára inkább takargatnivaló, és természetesen beépült az életébe. Ilyen pl. a gyógynövények ismerete és RENDSZERES használata. Míg én csak tapogatózok net alapján, ő az ősanyáitól örökölt tudást nap mint nap csendben alkalmazza. Nem hirdeti, tán nem is büszke rá.
Aztán ott a szövés, ami neki fanyalgás és nyűg. De ért hozzá, mert gyerekkorába ezzel kötötték  le, hogy ne rosszalkodjon annyit 🙂
És aztán egyszer egy ilyen kósza megjegyzéséből tudtam meg, hogy az ő nagyanyja semmi mást nem használt, csak hamulúgot a mosogatáshoz. Elpirulva, szégyenlősen legyintett erre. “Na ne már, ezt részletezni kell!!!” És tudta az hogyanokat, és a mennyiségeket. 1/3 fahamuhoz 2/3 forróvíz víz. Legalább 1 hétig így áll, aztán lehet vele dolgozni.
Na azért nekem mégis sikerült elrontanom:

Ennek itt kristálytiszta áttetsző folyadéknak kellene lenni. A hamu volt a rossz. A tél végén bútorlapokkal tüzeltünk és az korántsem csak fa. Márpedig – mint megtudtam – nekünk tiszta fahamu kell.
Folytatom hát a próbálkozást, és majd beszámolok. Most azonban készülök a holnapi bográcsosra, hogy legyen hamum 🙂

4 Comments on “Mosás, mosogatás”

 1. Én mosószódából és mosószappanból készítek folyékony mosószert. És azzal mosok. Mosószappant mészből és mosószódából főztem zsír hozzáadásával.Egyszerre egy bő évi mennyiséget, ha nem többet. 🙂

  Főztem pipereszappant is fürödni, régóta háziszappant használunk.
  Szeretem.

  Szőni is szoktam, rongyszőnyeget.Felcsíkozott pólókból, rugalmas anyagokból. 🙂

  Nagyon jó,hogy ennyi mindent tanulhatsz a szomszédodtól. 🙂

 2. Nahát, ezt még nem is hallottam! HOgyan kell mészből és mosószódából szappant főzni??? Nekem van már beszerezve marólúg, félre van téve egy bödön zsír, de az is a majdegyszer kalapban van, mert nem találtam megbízható, számomra használható leírást.
  És min szősz? Van szövőkereted, vagy szövőszéked vagy csak egy egyszerű kereten?

 3. Köszönöm a receptet, kipróbálom én is!

  Mosogatáshoz próbáltam a mosódió-főzetet, sajnos nagyon szárította a kezem…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.