Veszteségek

Szeretném könnyebbé tenni a lelkem azzal, hogy kiírom magamból  a bosszúságaimat.
Ott kezdődött az egész, hogy -egy feltehetőleg kóbor –  kutya elvitt 3 kacsámat, meg egy libámat. Be voltak zárva, még alul is drótháló volt a tavalyi esetből okulva, mégis kirángatta  a drótháló rácsán keresztül, és a helyszínen elfogyasztotta őket. Kettőt egyik nap, kettőt a másik nap. Ezután beállítottuk az élve fogó rókacsapdát, a libákat meg bezártuk a fás kamrába. Egy kacsalábat beletettünk a csapdába csalinak, de nem jártunk szerencsével két éjjel sem. A kutya gondolom nagyobb állat, mint egy róka, így a csapda ugyan mindkét éjjel lecsapódott, de fogoly nem volt benne.
Érdekes ez a hozzáállás a kóbor kutyákhoz. Tavaly, amikor 15 csirkémet ásta kis a ketrecből két megtermett jószág, akkor többször riasztottuk a  mezőőrt. Ő eleinte kijött, bólogatott sajnálkozva, ígérte tesz valamit, de azt se kérdezte meg, hogy néztek ki a kutyák. Végül a zaklatásaink eredményeképp elárulta, hogy már nem lőheti le a kóbor kutyát, befogni meg 30.000 forint, és erre a falunak nincs pénze. Hinnye a keservit! Vajon miért kap egy mezőőr fizetést??? Nemcsak mi jártunk így. A szomszédnak az összes tyúkját elvitte a két beste dög. A szomszédasszony alig mert esténként hazajönni, mert a kutyák morogtak rá a susnyásból. De ezt nekünk el kell viselnünk, csak szegény állatokat ne érje bántódás… Hej!
Azóta nem merem itthagyni a tanyát. Nem merek vásárolni menni, nem merek kimozdulni, nehogy pusztításra térjek haza.
Van egyébként kerítésünk, de még kapu nincs rajta. Azon keresztül járnak… a négylábú állatok. Nemcsak a kutya okoz ilyen kellemetlen érzéseket. Másik “barátom” az őz. Idén “csak” 3 fámat tette tönkre azzal, hogy szép ügyesen lehántotta  a kérgüket… A nyúlról nem  szólnék, annak mi is keresztbetettünk, amikor a macskám megtalálta a nyúlalmot és elfogyasztott egy-két apró tapsifülest. Szóval vele kvittek vagyunk.
És végül a ma reggeli pofáncsapás: a gyanús az lett, amikor láttam, hogy a szarka a kennel tetején ül. Soha nem jön ilyen közel, hacsak… hacsak… Irtózatos balsejtelmem támadt. Úgy ahogy voltam, papucsban, semmi nélkül rohantam ki az esőbe. És igen. A girhes jószág lezabálta az először termő meggyfánk minden egyes gyümölcsét. A magot meghagyta, hogy nyivadna hatba!

2 Comments on “Veszteségek”

  1. Ó jajj, szomorúan olvasom, és nagyon sajnállak benneteket, iszonyat érzés lehet…

    Kutyátok van? Ha jól emlékszem, komondorotok volt, ugye? Kóbor kutyák ellen akár hasznos is lehetne – a mi Csipkénk megugatja a kóbor állatokat!

  2. Van komondorunk is és vizslánk is, és ki is volt engedve a komondor, de valószínűleg egy kan kutya lehetett, mert nagy csaholást nem rendeztek az ügy miatt.
    Tavaly, amikor a csirkéknek kelt lába, a vizsla vakkangatott, de csak olyan bosszús csaholással, mint amikor macskát ugat. Szóval nálunk a kutya kutya ellen nem jött be 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.