Őszi vetés

Tehermentesíteni szeretném magam a tavaszi kerti munkák alól, mert nehéz félévem lesz. Ez az egyik oka a lelkes hagymaduggatásnak. A másik meg, hogy tavaszodván, amikor már elegem van a zsírból és a kifogyott kamrából, akkor az első kertben szedhető zöldség a zöldhagyma (amit akkor a boltban még brutál áron kínálnak)
Az idén tudatosan trágyázok. Korábbi években kitapasztaltam, hogy nemcsak a tápanyagellátása jobb a földnek, hanem minimális trágyázással már a vízellátása is összehasonlíthatatlanul javul. Én most komposzt jellegű kecskealmot használok, ami már megérett vagy egy éve a kihordásra. Se bűze, se bogyója. Teljesen komposztnak tűnik. Ebből ezúttal kicsit bővebben szórok, mint a tavalyi friss nyúltrágyából. Meglátjuk, mi lesz.
Közben egyéb őszre korlátozódó aktivitásom is van/lesz. Újabb adag gyümölcsfát telepítek, ezúttal nagyobb figyelmet fordítva a rezisztenciának, a tájfajtáknak. Nyári fontos – az alma, amiből a régiek állítólag inkább savanyúságot készítettek, a Kiffer körte, ami a homok hátán egyedül is megél (Kiskunhalason kiszedették a közterületekről, mert nem tartották nemes fajtának, a város valamelyik elöljárója pedig szépen hazavitte őket a saját kertjébe – innen terjedt el ) Ma a Kiskunsági Nemzeti Park területén is éldegélnek vidáman ilyen fák. Homoktövisből is most már van annyi, hogy esély van pár év múlva a termésre fordulásra. És vettem alföldi (homokra való) málnatöveket is. Rájöttem, ha olyan fajtákat akarok, ami itt szeretni fogja, akkor nem a kertészeti webáruházakból kell rendelnem, hanem kimenni a helyi vásárba. Sok amatőr kertész foglalkozik minőségi szintű facsemete szaporítással, és mind a helyi viszonyokra adaptálódott fajtákkal bíbelődnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.